Nederlandse steden die de meeste Olympische medailles hebben voortgebracht

Westlanden 18.08.2021 – Om de vier jaar worden de Olympische Zomerspelen gehouden.

Twee en een halve week lang was het (zo goed als) non-stop sportwedstrijden volgen via de televisie, al dan niet overdag of tijdens de nacht in verband met het tijdsverschil.

Als niet live, dan werd massaal de samenvatting van de dag gekeken tijdens Tokio Vandaag. Eindelijk konden de atleten, gymnasten, roeiers, judoka’s en vele andere sporters laten zien waar ze in hun respectieve specialiteiten onvermoeibaar in de anonimiteit naartoe hebben gewerkt, zodat zij precies tijdens de Spelen konden pieken en een medaille konden veroveren voor zichzelf en toch ook een beetje voor het vaderland.

Er is niets zo verbindend als sport en dat uit zich tijdens de Spelen in volop oranje outfits, Nederlandse vlaggen, huldigingen (waar mogelijk) en natuurlijk het Olympische Festival in Scheveningen. Wat zijn we trots op alle Olympische medailles die ons kleine kikkerlandje maar weer eens waard blijkt te zijn, en wat zijn we trots op onze sporters (ook degenen die geen medaille mee naar huis namen). Ondanks de moeilijke omstandigheden van de afgelopen 1,5 jaar haalde de Nederlandse equipe een recordaantal medailles: 36 medailles in totaal. Het vorige record uit 2000 in Sydney stond op 25 stuks. Wij houden van Holland!

Nederland is een van de landen die deelnemen aan de Olympische Zomerspelen. Nederland debuteerde in 1900 op de tweede editie van de Zomerspelen, die gehouden werd in Parijs. In 2021 nam Nederland voor de 27e keer deel aan de Zomerspelen. De eerste medaille die Nederland ooit won op de Zomerspelen was in de schietsport op het onderdeel ‘militair pistool’. Het landenteam, dat destijds de bronzen medaille won, bestond uit Van den Bergh, Antonius Bouwens, Van Haam, Henrik Sillem, Johannes Solko en Anthony Sweys.

Nu alle medailles zijn verdeeld, wilden we bij Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen (www.holidu.nl) graag de ongelooflijke waarde van de Nederlandse sport en de Nederlandse sporters benadrukken en het grootse succes van Tokio vieren. Daarom hebben wij een lijst samengesteld van alle medailles die door Nederlandse sporters in de loop van de geschiedenis tijdens de moderne Zomerspelen zijn gewonnen, en vroegen wij ons af: Welke Nederlandse dorp of stad heeft eigenlijk de meeste medailles voortgebracht?

1. Amsterdam: 96 Olympische medailles 23 gouden, 29 zilveren en 44 bronzen medailles

Onze hoofdstad Amsterdam eindigt op plaats 1 met maar liefst 96 Olympische medailles – waarvan maar liefst 23 gouden plakken – verdeeld over 82 Olympische medaillewinnaars die in Amsterdam geboren zijn. Hieronder niet de minste namen, zoals zwemster Ada Kok, die in Tokio in 1964 twee keer zilver won op de 4x100m wisselslag en op de 100m vlinderslag en in 1968 in Mexico-Stad nog eens goud op de 200m vlinderslag. Dit jaar won Anouk Vetter, eveneens in Tokio, een prachtige zilveren plak op de zevenkamp. Een geweldige prestatie!

2. Den Haag: 55 Olympische medailles 20 gouden, 11 zilveren en 24 bronzen medailles

Den Haag profileert zich graag als een echte sportstad. Zo ook nu tijdens de Olympische Spelen van Tokio 2020, waarbij Studio Sport dagelijks Tokio Vandaag uitzond vanaf een mooie locatie op het Scheveningse strand. Tevens was ook het Olympic Festival Tokyo 2020 hier gevestigd. In deze Olympic Experience konden jong en oud een aantal van de olympische sporten zelf uitproberen én op het grote podium in het midden van het festival werden alle medaillewinnaars gehuldigd bij thuiskomst. Onder de bekende Haagse Olympische medaillewinnaars bevinden zich oud-zwemster en oud-politica Erica Terpstra, die in Tokio in 1964 zilver op de 4x100m vrije slag en brons op de 4x100m wisselslag mee naar huis nam, en wielrenner Joop Zoetemelk, die in 1968 in Mexico-Stad geschiedenis schreef door goud te winnen op de 100 km ploegentijdrit.

3. Rotterdam: 39 Olympische medailles 12 gouden, 11 zilveren en 16 bronzen medailles

Rotterdammers: jullie kunnen trots zijn! Julie stad eindigt maar liefst op de 3e plek met een indrukwekkende 39 Olympische medailles, waarvan 12 gouden, 11 zilveren en 16 bronzen. Een greep uit de winnaars: Bep van Klaveren won in Amsterdam in 1928 goud met boksen in het vedergewicht. Zwemster Marie Braun won dat jaar eveneens goud op de 100m rugslag. Diezelfde Olympische Spelen won ze ook nog zilver op de 400 meter vrije slag. Meer recente bekende medaillewinnaars uit Rotterdam zijn ‘gouden’ hockeyster Fatima Moreira de Melo en ook in deze olympiade waren er 2 medaillewinnaars bij uit Rotterdam: Marieke Keijser won brons met roeien in de lichte dubbel-twee en Ramsey Angela won samen met zijn teamgenoten spectaculair zilver op de 4x100m estafette voor de mannen. Wat hebben we van jullie genoten!.

Regionale toppers

15. Delft haalt regionaal het hoogste met 11 medailles en 8 winnaars
52. Naaldwijk op een gedeelde plek met 3 medailles en 1 winnaar
88. Poeldijk en Den Hoorn op een gedeelde plek met beiden 1 medaille en dus 1 winnaar

Afsluitend nog een paar opvallende feitjes over de (geboorteplaatsen van de) overige medaillewinnaars:

– 45 Olympische medaillewinnaars werden geboren in Indonesië.

– 26 overige medaillewinnaars werden eveneens niet in Nederland geboren, maar in landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Turkije, Duitsland, Zuid-Afrika, Argentinië, Mexico, Ethiopië, Somalië, Congo, China of Israël.

– 3 Olympische medaillewinnaars werden geboren op Curaçao, waaronder Liemarvin Bonevacia en Terrence Agard, die dit jaar zilver pakten op de 400 meter estafette voor de mannen.

– Surfer Dorian van Rijsselberghe is als enige Olympiër geboren op een van onze Waddeneilanden; hij werd geboren in Den Burg op Texel.

Methodologie:

Om deze studie uit te voeren, hebben wij de gegevens verzameld over de resultaten van de Nederlandse equipe voor de Olympische Spelen van 1900 tot heden (Spelen van Tokio 2020), met uitzondering van de resultaten van de Spelen in Athene in 1906, die de ‘Tussenspelen genoemd worden en doorgaans niet meegerekend worden in de officiële resultaten van de Olympische Spelen. De data zijn verzameld op basis van de gegevens op de website van het Nederlands Olympisch Comité en de website Wikipedia waar de namen van de atleten, hun geboorteplaats, de Olympische Spelen waar de medaille is gewonnen, de categorie van de medaille en de discipline waarin zij hebben gestreden, duidelijk te vinden zijn. Vervolgens zijn alle data samengebracht in een databank, wat heeft geresulteerd in 938 records, die zijn gegroepeerd per dorp of stad en per sport; het eindresultaat is een rangschikking van de Nederlandse steden die de meeste Olympische medaillewinnaars hebben voortgebracht, met op de eerste plaats de stad waar de meeste Olympische medaillewinnaars geboren zijn.

Als eerste is gekeken naar het aantal medailles. Bij een gelijk aantal medailles, gaf het aantal gouden medailles de doorslag, daarna het aantal zilveren etc. Bij een gelijke stand van zowel het aantal medailles als het soort medaille, is gekeken naar het aantal winnaars die verantwoordelijk waren voor de medailles. Des te minder winnaars, des te hoger eindigt de geboorteplaats in de ranking. Bij een gelijk aantal winnaars, eindigen de twee geboorteplaatsen op dezelfde plek. Het is belangrijk erop te wijzen dat, indien een atleet niet op Nederlands grondgebied is geboren, maar wel voor Nederland heeft gespeeld, bijvoorbeeld in verband met een dubbele nationaliteit, zijn/haar geboorteplaats toch in aanmerking is genomen voor de finale rangschikking. Datzelfde geldt voor genationaliseerde sporters.