Gabrielius Camara kampioen op Smash Top 20 Toernooi

Monster 18.06.2024 – Op zaterdag 15 juni vond het Top 20 Toernooi plaats bij tafeltennisvereniging Smash in Monster.

Dit prestigieuze evenement trok topspelers uit Nederland, Spanje, België en Duitsland aan. Na een dag vol intense en spannende wedstrijden, werd de overwinning behaald door eredivisiespeler Gabrielius Camara.  Hij is nog maar achttien en behaalde afgelopen seizoen een honderd procent score in de Nederlandse eredivisie.

Rond 11.00 uur nam toernooiorganisator Kelvin Heemstra, in de Rinus Nederpelzaal aan de Jan Steenstraat 2, het woord om het toernooi te openen. De twintig deelnemers werden verdeeld over vier poules. Van iedere poule gingen de beste drie spelers door in het toernooi. Smash Monster vaardigde drie deelnemers af. Dick Voois, Kelvin Heemstra en Cos Nowé die in de competitie uitkomen in de 2e divisie.

Smashers stranden in poulewedstrijden
In poule A moest Kelvin Heemstra van Smash Monster het onder andere opnemen tegen Benno Schmidl uit Duitsland. De Duitser had vijf games (11-4, 11-3, 8-11, 15-17 en 11-5) nodig om Kelvin te bedwingen. Benno werd uiteindelijk tweede in de poule.

Groepswinnaar werd Gabrielius Camara van Estillon Maashorst uit Uden. Derde in deze poule eindigde eerste divisie speler, Arnoud Meijer van tafeltennisvereniging Hilversum. Kelvin kon zijn tafeltennisbatje opbergen. In poule B was het Cos Nowé van Smash Monster die het onder andere moest opnemen tegen Barry Berben, de Nederlands Kampioen van 2023. Barry, spelende bij VeerhuisWessem/Westa uit het Limburgse Wessem, eindigde bovenaan in deze poule. Naast hem gingen ook de Duitser Bennet Robben en de Spanjaard Juan Fernandez Moreno door naar de volgende ronde.

In poule C eindigde Dick Voois van Smash Monster op een gedeelde derde plaats. Hij moest deze plaats delen met de Spanjaard Rodrigo Escobar Ramirez en de Belg Beau Devos. Door het vergelijken van de onderlinge wedstrijden werd bepaald dat Beau Devos door mocht in het toernooi. Deze sympathieke Vlaming eindigde vorig jaar nog op een derde plaats tijdens het Top Toernooi bij Smash. Eerste in deze poule werd de Duitser Lukas Bosbach. De kampioen van het Top Toernooi van vorig jaar, de eredivisiespeler uit Veenendaal, Emanuel Martins Ferreira eindigde tweede in deze poule.

In poule D eindigde Felix Kleeberg uit Duitsland bovenaan en tweede werd Brent Ronde, eredivisiespeler van Wijnen/Smash’70 uit Hattem. In deze poule wederom drie spelers op een derde plaats. Onder hen Sanne de Hoop die bij de dames van VTV uit Nieuwegein eredivisie speelt, maar ook in de herencompetitie uitkomt voor Tempo Team uit Amsterdam in de 1e divisie. Niet zij maar Tristan Benschop mocht door naar de volgende ronde. Tristan werd overigens tijdens het kwalificatietoernooi vorige week bij Smash tweede, waarmee hij zich voor dit toernooi kwalificeerde.

Strenge scheidsrechters en spanning in kwartfinales
De vier spelers die in de poules eerste werden, plaatsten zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers twee en drie speelden eerst nog een tussenronde. Daarmee bepaalden zij wie ook mochten aantreden in de kwartfinales. Vanaf die kwartfinales werden de wedstrijden geleid door officiële scheidsrechters. Deze hadden de wedstrijden volledig onder controle en aarzelden niet om in te grijpen wanneer nodig. Bij een foute service grepen ze onmiddellijk in, wat de eerlijkheid van de wedstrijd waarborgde. Duitser Bennet Robben kreeg, tijdens zijn wedstrijd tegen landgenoot Felix Kleeberg, zelfs een gele kaart omdat hij zijn tafeltennisbatje had gegooid uit frustratie.

Dankzij het strikte optreden van de scheidsrechters verliepen de wedstrijden verder sportief en ordelijk. Alle vier de Duitse deelnemers kwamen tot aan de kwartfinales. Aangezien ze nu elkaar troffen, stopte voor twee van hen dit toernooi. Onder de andere kwartfinalisten zaten onder ander de nog maar 16-jarige, eredivisiespeler Brent Ronde en de winnaar van vorig jaar, Emanuel Martins Ferreira. Ook voor hen stopte dit avontuur hier.

Nederlandse overmacht in halve finale
In de halve finale van het tafeltennistoernooi stonden Nederland en Duitsland tegenover elkaar in twee spannende wedstrijden. Gabrielius Camara uit Nederland nam het op tegen de Duitse Bennet Robben en behaalde een overtuigende overwinning. In de tweede halve finale wedstrijd wist Barry Berben, eveneens uit Nederland, te winnen van Duitser Lukas Bosbach. Met deze overwinningen dus twee Nederlanders in de finale van het Top 20 Toernooi van Smash.

Gabrielius Camara triomfeert in finale
Omsteek 18.00 uur begon de finale tussen de 18 jarige Gabrielius Camara en de 20 jarige Barry Berben. Gabrielius scoorde het afgelopen seizoen 100% in eredivisie. Al zijn wedstrijden wist hij dus in zijn voordeel te beslissen. Barry is de Nederlands kampioen van 2023. De aanwezige supporters werden getrakteerd op een boeiende strijd. Na drie games (11-8, 11-5, 12-10) kon Gabrielius zich de verdiende winnaar noemen van het Top 20 Toernooi van Smash.

De strijd om de derde plaats was een Duits onderonsje. Beide spelers gaven alles wat ze in huis hadden. Uiteindelijk trok Bennet Robben aan het langste eind en veroverde daarmee de derde plaats in het toernooi. Hij wist in vijf games (8-11, 12-10, 7-11, 11-7 en 11-8 ) te winnen van Lukas Bosbach. Na afsluitende woorden van toernooileider Kelvin Heemstra en Smash bestuurslid Edwin Bol was het aan de toernooisponsor Jan van den Ende om de top 4 van dit toernooi in het zonnetje te zetten. Het toernooi was een groot succes en een schitterende dag voor alle aanwezigen, aldus organisatoren Kelvin Heemstra en Dick Voois.